Proefpakket bestellen

Proefpakketten

Ervaar de kwaliteit van Hesselink

Koffie uit eigen branderij

Verwante producten

Over Hesselink

Generaties in koffie

Het zwarte goud stroomt nog nét niet door onze aderen, maar Hesselink en koffie zijn al generaties lang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanuit onze ambachtelijke maar hypermoderne branderij in de Achterhoek vinden wekelijks miljoenen met aandacht en vakmanschap gebrande koffiebonen hun weg naar hotels, restaurants, café’s, kantoren, instellingen, ziekenhuizen… Kortom, overal waar behoefte is aan de smaak van duurzame kwaliteitskoffie. En natuurlijk bij jou thuis! Want die kwaliteit gun je jezelf en je dierbaren iedere dag, 7 dagen per week.

Een rijke historie

Wij zijn koffie. Al sinds 1885. In het Achterhoekse Winterswijk werd in dat jaar het fundament gelegd voor wat vandaag de dag misschien wel de meest duurzame koffiebranderij van Nederland is. 

Ruim 37 jaar later, in 1922, namen de zonen die al langer meewerkten de kruidenierswinkel over. Bij de overname werd gekozen voor verdere specialisatie in het branden van koffie. De kwaliteit van Hesselink Koffie stond toentertijd al wijd en zijd bekend.

Schaarste

De Tweede Wereldoorlog was een moeilijke tijd. De voorraden raakten op en er was een tijdlang geen aanvoer van nieuwe koffie uit de oorspronglanden. De draad oppakken na de Tweede Wereldoorlog kwam niet zonder uitdagingen.

De stap naar de horeca

J.W. Hesselink & Zn. moest hier creatief en ondernemend op inspelen. Inmiddels was de derde generatie, Jan Hesselink, in de zaak gekomen. Jan gooide het roer om en koos voor een nieuw afzetkanaal: horeca. Hij leverde tot en met 1983 de koffie zelf regionaal uit, tot hij na een kort ziekbed plotseling overleed. Zoon Gerrit nam, nét uit militaire dienst gekomen, met steun van zijn moeder de zaak over.

Op weg naar landelijke bekendheid

Gerrit Hesselink had echter grotere plannen. Hij wilde van het regionale Hesselink Koffie een merk maken met landelijke bekendheid en dekking. Dit was ook nodig om te overleven in een veranderende markt. In 1985 vierde Hesselink Koffie het 100-jarig bestaan en werd er gekozen voor het pand op het bedrijventerrein in Winterswijk.

Een echt familiebedrijf

Gerrit’s vrouw Carli ondersteunde Gerrit vanaf het eerste uur. Carli bracht de kilo’s geluk rond en Gerrit ging op jacht naar nieuwe klanten en struinde het hele land hiervoor af. Want geluk creëer je samen, niet alleen.

Klaar voor groei

Door deze keuzes ontwikkelde Hesselink Koffie al snel zijn eerste groeispurt. Binnen tien jaar werd het pand alweer te klein, dus er moest een oplossing komen. Gerrit zag het nét ontwikkelde nieuwe stuk industrie aan de Rondweg-Zuid als een plek met een toekomst. Op deze plek zitten we vandaag de dag nog steeds.

Hofleverancier

Het 125-jarig jubileum naderde en met de vierde generatie aan het roer groeiden we uit tot landelijk opererende brander. Koffiebranderij J.W. Hesselink & Zn. werd bekroond met het predicaat Hofleverancier.

We nemen de verantwoordelijkheid

De productie van koffie heeft invloed op mens en milieu. We zijn ons daarvan bewust. Hesselink Koffie neemt dan ook verantwoordelijkheid voor de impact die de productie met zich meebrengt. Zo beschermen we de koffieboeren en dragen we met de Hesselink Koffie Foundation bij aan duurzame projecten in koffieproducerende landen.

Lees meer

Koffie met het oog op morgen

Bouwen aan de duurzaamste koffiebranderij

Vooruitkijkend naar de toekomst, werd er besloten om het buurpand te vernieuwbouwen. Hierbij was duurzaamheid hét kernwoord.

De plannen voor de nieuw- en verbouw moesten geschetst worden met aandacht voor mens en milieu. Vol overtuigingskracht had Gerrit Hesselink deze filosofie inmiddels omarmd en geïntegreerd in de bedrijfsvoering van Hesselink Koffie. Na veel onderzoeken, brainstormsessies, schetsen, discussies en inspiratie werd de knoop doorgehakt. Met het nieuwe pand gaat Hesselink Koffie niet alleen geluk brengen aan de mens, maar ook aan het milieu.

BREEAM-gecertificeerd

Om dit certificaat te behalen dient het gebouw en de organisatie aan bijzonder strenge eisen te voldoen op het gebied van management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie & vervuiling. Een pittige krachtmeting die gepaard gaat met flinke investeringen.

Voorbeeld in duurzaamheid

Of Hesselink Koffie de duurzaamste koffiebrander is? Dat durven we niet met zekerheid te zeggen. Maar wel de duurzaamste koffiebranderij van Nederland. Natuurlijk niet voor eeuwig, hopelijk volgen er meer duurzame koffiebranderijen. Maar er is en blijft altijd ruimte voor verbetering, óók bij Hesselink Koffie. We zijn een voorvechter van een duurzamere wereld. Want wie goed doet, die goed ontmoet.

Recyclebare verpakkingen

We verpakken onze kwaliteitskoffie in aromabehoudende folie met ventiel. Daardoor kan de vers gebrande smaak en het aroma van de koffie worden gewaarborgd. De folie is gemaakt van 100% recyclebaar monofolie, zodat deze bij het plastic afval kan, klaar voor recycling. Hierdoor wordt CO2-uitstoot verminderd en het milieu minder belast. Bovendien is de witte kleur niet zomaar gekozen: de witte verpakking wordt op de afvalsorteerband beter herkend door sorteerrobots, waardoor de kans dat er verpakkingen in de verbrandingsoven verdwijnen wordt geminimaliseerd.

Duurzaam gebrand in de Achterhoek

Al onze koffie wordt gebrand in onze eigen state of the art branderij in Winterswijk. Dit doen we zelf om een goed oogje in het zeil te kunnen houden wat betreft de kwaliteit van de koffie. Als écht familiebedrijf dat al 135 jaar in het vak zit, kennen we het ambacht van het branden als geen ander en beheersen we de kneepjes van het vak.

Hesselink Koffie wordt gebrand in een zogenoemde trommelbrander. De bonen worden hierin op een temperatuur van 190 tot 206 graden gebrand, door middel van de easy-roastmethode; een moderne techniek van branden, waarbij de bonen langzaam geroosterd worden en daardoor langer de tijd krijgen om zich qua smaak en aroma optimaal te ontwikkelen. Na het branden wordt van elke charge een sample genomen, zodat we de kwaliteit en kleur kunnen controleren.l

Tijdens dit brandproces proberen we de uitstoot zoveel mogelijk te compenseren. De restwarmte die bij het productieproces vrijkomt, wordt gebruikt om het pand mee te verwarmen door middel van een Heat Recovery System.

Direct na het branden wordt de koffie in een duurzaam jasje van recyclebare monofolie gestoken door de automatische verpakkingsmachine.

KoffieHub

De KoffieHub is onze eyecatcher. Bij onze nieuwe hoofdingang is er bijzonder veel aandacht besteed aan de circulaire inrichting; er is veel gebruik gemaakt van second life en re-used materialen. Denk bijvoorbeeld aan behang van afgedankte jeans, tapijt van hergebruikte visnetten, afval en plantenbakken van gerecycled plastic. Natuurlijk wordt het pand all-electric verwarmd en verlicht met slimme LED-verlichting. Overal is aan gedacht.